389 views 0 comments

ModNation Racers Review

by on May 21, 2010
 

Όταν το LittleBigPlanet συνάντησε το Mario Kart

Μετά την τεράστια επιτυχία του LittleBigPlanet ένα ακόμα παιχνίδι για λογαριασμό της Sony δίνει προτεραιότητα και βάση στο περιεχόμενο που μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι οι παίκτες. Το ModNation Racers αποτελεί ένα πάντρεμα του δημοφιλούς τίτλου της Media Molecule και του Super Mario Kart, και περιέχει εργαλεία για τη δημιουργία οδηγών, οχημάτων και το σημαντικότερο όλων, επιπέδων, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να “ανεβάσουμε” στο διαδίκτυο και να τα μοιραστούμε με την κοινότητα του παιχνιδιού. Τα εργαλεία δημιουργίας του ModNation Racers είναι φιλικότερα στο χρήστη σε σχέση με αυτά του LittleBigPlanet, ενώ και το κυρίως gameplay αν και πολύ καλό, δεν περιέχει κάτι που να το κάνει ξεχωριστό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πως σου φαίνομαι;
Ο οπτικός τομέας είναι ιδιαίτερα προσεγμένος. Δώδεκα οχήματα τρέχουν ταυτόχρονα στην πίστα, χωρίς καμία πτώση του frame rate και μία πληθώρα όμορφων οπτικών εφέ. Από την άλλη πλευρά, ο σχεδιασμός των επιπέδων δεν έχει καλλιτεχνικά την προσωπικότητα που βρίσκουμε σε παρόμοιους τίτλους, ωστόσο παρουσιάσει το δικό του ενδιαφέρον. Το παραδοσιακό μενού επιλογών, αντικαθίσταται από μία μικρή “πόλη” από όπου μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στους αγώνες, στο εργαστήριό μας, στα καταστήματα, καθώς και να “χαζέψουμε” τα αγάλματα των καλύτερων οδηγών και οχημάτων της κοινότητας του παιχνιδιού.

ModNation Racers Review 1 ModNation Racers Review

Δυστυχώς, στο μενού συναντάμε πολλές πτώσεις του frame rate οι οποίες όμως πρακτικά δεν μας ενόχλησαν, καθώς εκεί που έχει βαρύτητα η ανανέωση των καρέ της οθόνης -στους αγώνες δηλαδή- όπως είπαμε τα πράγματα λειτουργούν άψογα. Η γενικότερη παρουσίαση του ModNation Racers κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, κάτι που περιλαμβάνει και τα προσεγμένα τεχνικά, αλλά αδιάφορα από πλευράς περιεχόμενου, μικρά videos που συναντάμε στο career mode. Ο ήχος είναι μάλλον αδιάφορος, ενώ μελανό σημείο του τίτλου είναι τα αρκετά μεγάλης διάρκεια loadings, τα οποία ευτυχώς δεν υπάρχουν όταν επανεκκινούμε κάποιον αγώνα.

Μέσα στην πίστα
Το gameplay του ModNation Racers είναι ομαλό και ικανοποιεί. Οι developers είχαν μερικές καλές ιδέες, αν και από το σύνολο λείπει η προσωπικότητα που θα μπορούσε να το κάνει να ξεχωρίσει. Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι καλός και η οδική συμπεριφορά των οχημάτων δεν προβληματίζει. Δεν μας άρεσε το γεγονός ότι όλα τα αυτοκίνητα έχουν τον ίδιο χειρισμό και παρ’ όλο που υπάρχει η δυνατότητα μέσω δύο slider να επιλέξουμε ανάμεσα στην επιτάχυνση και την τελική ταχύτητα ή στον εύκολο χειρισμό και στο αποτελεσματικότερο drift, οι διαφορές, αν και υπαρκτές, δεν είναι τόσο ουσιαστικές και όσο θα θέλαμε.

ModNation Racers Review 2 ModNation Racers Review

Βασικό μας εργαλείο είναι το drifting το οποίο πραγματοποιείται κρατώντας πατημένο το κουμπί “X” του χειριστηρίου και στρίβοντας τον αναλογικό μοχλό προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο όχημα μας να κινείται ταχύτερα και η σωστή χρήση του, γεμίζει τον ανάλογο μετρητή, δίνοντας μας τη δυνατότητα να κινηθούμε με turbo. Ενεργοποιούμε το turbo κρατώντας πατημένο το πλήκτρο “L1″, ενώ η εν λόγω μπάρα χρησιμοποιείται τόσο για την κίνηση που μας επιτρέπει να σπρώξουμε τους δίπλα αντιπάλους, όσο και για την ασπίδα μας. Η τελευταία, μας προστατεύει από τα εχθρικά πυρά, όμως λειτουργεί για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ο συγχρονισμός που απαιτείται για να είναι αποτελεσματική, δύσκολα επιτυγχάνεται.

Το drift δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να γεμίσει η μπάρα ενέργειας μας, αφού η εξολόθρευση των αντιπάλων μας και μερικά pads που βρίσκουμε διασκορπισμένα στις πίστες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η μπάρα αυτή έχει περιορισμένη χωρητικότητα, κάτι που μας ωθεί στο να χρησιμοποιούμε συχνά το turbo και τις άλλες κινήσεις, για να μη πάει χαμένο το bonus.

ModNation Racers Review 3 ModNation Racers Review

Το ModNation Racers είναι από τα racing που το φρένο, ακόμη και αν απουσίαζε εντελώς, κανείς δε θα το πρόσεχε, ενώ φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού αποτελούν τα power-ups. Υπάρχουν τέσσερα είδη power-ups τα οποία ανεβαίνουν επίπεδο όταν είμαστε ήδη εξοπλισμένοι με κάποιο από αυτά και ξαναπαίρνουμε ένα “μπαλονάκι” με ένα επιπλέον power-up. Υπάρχουν τρία επίπεδα για κάθε ένα από αυτά και η αύξηση της δύναμής τους είναι εντυπωσιακή. Επί παραδείγματι, ένα απλό boost ενδέχεται να μετατραπεί σε τηλεμεταφορά, ή ένα ηχητικό κύμα, που αρχικά διώχνει τους αντιπάλους που είναι δίπλα μας, να μετατραπεί σε ένα πολύ πιο δυνατότερο, με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, έχοντας ως αποτέλεσμα να πλήξει όλους τους αντιπάλους που θα βρει μπροστά του. Γενικά, μας συμφέρει να περιμένουμε για να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότερες εκδοχές των power-ups, αλλά από την στιγμή που τα χάνουμε όταν μας χτυπήσουν -αν και όχι πάντα- πρέπει να διαμορφώσουμε κατάλληλα τη στρατηγική μας, κάτι στο οποίο παίζει ρόλο και το turbo που μπορούμε να κερδίσουμε από έναν αντίπαλο, χτυπώντας τον.

Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι πολύ καλός και περιλαμβάνει ράμπες, παγίδες και όλα όσα έχουμε συνηθίσει, παρόλο που δεν έχουν την δημιουργικότητα και την “τρέλα” που έχουμε δει σε αντίστοιχα παιχνίδια -αν και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα με τα επίπεδα που θα φτιάξει η κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ζητάνε από ένα arcade racer αίσθηση ταχύτητας ανάλογη του Wipeout, καλύτερα να ψάξουν αλλού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι αργό. Το gameplay του ModNation Racers είναι διασκεδαστικό, εθιστικό και έχει περισσότερη στρατηγική από ότι τα περισσότερα παιχνίδια του είδους.

Μην κλέβεις
Το career mode είναι σχετικά δύσκολο και αποτελεί μία καλή πρόκληση, κάτι που μας σπρώχνει να χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεση μας. Έτσι ακόμα και οι μάχες με την ΑΙ, γίνονται διασκεδαστικές και εθιστικές, αν και το παιχνίδι δε μπορεί να αποφύγει στο σύνδρομο του “μπλε καβουκιού χελώνας”. Προφανώς αναφερόμαστε στο παντοδύναμο power-up του Super Mario Kart που έρχεται να καταστρέψει “φθηνά” όλη τη σκληρή προσπάθεια που έκανε ο πρώτος, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, λίγο πριν το τέλος. Η προσπάθεια που πρέπει να κάνει κάποιος για να τερματίσει πρώτος σε ορισμένους αγώνες του career mode, είναι σκληρή και όταν η νίκη δεν έρχεται λόγω διάφορων “αδικιών”, είναι κάτι που ενοχλεί. Φυσικά αυτό είναι ένα πρόβλημα που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αντιμετωπίζει όλη η κατηγορία.

ModNation Racers Review 4 ModNation Racers Review

Στο ModNation Racers, το παραπάνω φαινόμενο γίνεται κυρίως αντιληπτό στους αγώνες που πρέπει να έρθουμε πρώτοι για να περάσουμε το επίπεδο και δε βοηθάει και η γενικότερη συμπεριφορά της ΑΙ, η οποία μετά από ένα φαινομενικά άψογο πέρασμα, από κάποιο κομμάτι της πίστας είναι πιθανό οι αντίπαλοι που ελέγχονται από αυτή να μας περάσουν σα να είμαστε σταματημένοι. Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι αγώνες απαιτούν από τον παίκτη να τελειώσει τον αγώνα όντας ένας από τους τρεις πρώτους.

Ωστόσο, υπάρχουν και διάφορες προκλήσεις που ξεκλειδώνουν νέα αντικείμενα. Παρά τα όποια προβλήματα με την τεχνητή νοημοσύνη, το career mode είναι ενδιαφέρον και θα απασχολήσει για πολύ τους παίκτες, αν και φυσικά σε τέτοια παιχνίδια το “κυρίως πιάτο” είναι το multiplayer.


ModNation Racers – Trailer

ModNation Racers Review 5 ModNation Racers Review

Φτιάξ’ το μόνος σου!
Στο δημιουργικό τμήμα το τίτλου υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για την δημιουργία των οδηγών και των αυτοκίνητων, ενώ οι …βιαστικοί μπορούν να αφήσουν το παιχνίδι να τα φτιάξει μόνο του. Το σύστημα δημιουργίας επιπέδων είναι υποδειγματικό, με πολλές δυνατότητες και μεγάλη αυτοματοποίηση αν το θελήσουμε, η οποία επιτρέπει στους παίκτες να φτιάξουν ένα νέο επίπεδο σε λιγότερα, ακόμη και από 10 λεπτά. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τέσσερα είδη περιβάλλοντος, να ορίσουμε τη διαδρομή ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και το ύψος της, κάτι που θα δημιουργήσει αυτόματα γέφυρες όπου χρειάζεται και στη συνέχεια να αφήσουμε το παιχνίδι να προσθέσει όσα αντικείμενα επιθυμεί, εντός και εκτός της διαδρομής.

Έπειτα, είναι σχετικά απλό το να παραμετροποιήσουμε, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ότι θέλουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αφέλεια και η μαγεία του LittleBigPlanet δυστυχώς απουσιάζουν. Εξαιτίας της ευκολίας του editor πιστεύουμε ότι γρήγορα το διαδίκτυο θα γεμίσει νέες πίστες, πολλές από τις οποίες πιθανότατα να έχουν αυτό που λείπει από τις ήδη υπάρχουσες.

ModNation Racers Review 9 ModNation Racers Review

LittleBig…Racers
Το ModNation Racers ως ένα kart racing τα καταφέρνει περίτρανα, αν και δεν αποφεύγει ορισμένες παγίδες του είδους. Ο χειρισμός, αφενός δεν παρουσιάζει προβλήματα και λειτουργεί ικανοποιητικά, αφετέρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “άτολμος”, χωρίς να αφήνει τον τίτλο να ξεχωρίσει. Σίγουρα όμως, το δυνατό χαρτί του ModNation Racers είναι η απεριόριστη δυνατότητα δημιουργίας προσωπικού περιεχομένου. Τα εργαλεία που υπάρχουν διαθέσιμα αυξάνουν κατακόρυφα την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο, κυρίως σε συνδυασμό με το multiplayer, το οποίο περιλαμβάνει split screen για τέσσερα άτομα και online αναμετρήσεις για δώδεκα. Δυστυχώς, ο review κώδικας που παραλάβαμε, δεν μας επέτρεψε να μπούμε σε online περιβάλλον. Αν και δεν υπάρχει κάτι που θα αλλάξει τη γνώμη σε όσους δεν ενδιαφέρονται για το είδος, ο τίτλος θα ικανοποιήσει απόλυτα αυτούς που θέλουν ένα διασκεδαστικό kart racing, με ατελείωτες δυνατότητες και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον.

+ Διασκεδαστικό gameplay που συνδυάζει τα αντανακλαστικά και στρατηγική
+ Προσεγμένος τεχνικός τομέας
+ Το άψογο εργαλείο δημιουργίας επιπέδων, χάρις στο οποίο οι servers του παιχνιδιού σύντομα θα γεμίσουν με μπόλικο περιεχόμεν

- Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές στο χειρισμό μεταξύ των οχημάτων
– Σχετικά μεγάλοι χρόνοι φορτώματος
– Η τεχνητή νοημοσύνη ορισμένες φορές δίνει την αίσθηση πως “κλέβει”

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.5

Πηγή: www.gameover.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

You must log in to post a comment