500 views 0 comments

UFC 2010: Undisputed Review

by on June 9, 2010
 

Μέχρι τελικής πτώσεως…

Αν γυρίσουμε τα ρολόγια μας πίσω στην Αρχαία Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε πως αυτά που τώρα οι Αμερικάνοι περνούν ως πρότυπο, εμείς τα δημιουργήσαμε χιλιάδες χρόνια πριν. Όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, ακούμε για MMA, για UFC και λίγοι από εμάς γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι εν τέλει αυτοί οι “όροι”. Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, ένα-ένα, πριν περάσουμε στην παρουσίαση του τίτλου. Στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες του 648 π.Χ., πρωτοεμφανίστηκε ένα άθλημα ονόματι Παγκράτιο, το οποίο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στον αρχαίο κόσμο. Το συγκεκριμένο αγώνισμα, ήθελε του αθλητές να μάχονται σε μία αρένα και χρησιμοποιώντας ένα “μίγμα” τεχνικών πυγμαχίας και πάλης, είχαν σκοπό την υποβολή (υποταγή αν προτιμάτε) του αντιπάλου -πολλές φορές μάλιστα επερχόταν ακόμη και ο θάνατος. Από το Παγκράτιo αντλεί τις ρίζες του ο όρος Mixed Martial Arts ή κοινώς MMA, στο οποίο στις μέρες μας, συνδυάζονται όλων των ειδών οι πολεμικές τέχνες, παραδοσιακές και μη.

Το UFC λοιπόν, είναι μία οργάνωση που διεξάγεται από την ομώνυμη αμερικανική εταιρία -Ultimate Fighting Championship- κατά την οποία πραγματοποιούνται αγώνες MMA μεταξύ αθλητών σε ένα οκτάγωνο, περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, ρινγκ. Δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με την επαγγελματική πάλη ή pro wrestling (βλ. WWF Smackdown κλπ), το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καλοστημένο show, μιας και στο UFC τα χτυπήματα είναι αληθινά, βίαια και τις περισσότερες φορές επικίνδυνα. Σαφέστατα όμως και εδώ, έχουμε να κάνουμε με μία γυαλισμένη και “χλιδάτη” διοργάνωση, που σκοπό έχει την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση του θεατή.

UFC 2010 Review 01 UFC 2010: Undisputed Review

Η Yuke’s, λοιπόν, κάτω από την αιγίδα της THQ, πέρυσι τάραξε νερά της κατηγορίας των “ρεαλιστικών” fighting παιχνιδιών, με το UFC Undisputed 2009. Ένας κορυφαίος τίτλος, που έμπαινε για τα καλά στο κλίμα των UFC, παρουσίαζε πολύπλοκο και καλοστημένο σύστημα χειρισμού, καθώς και πλούσιο περιεχόμενο. Ακριβώς 12 μήνες μετά, η Yuke’s ξαναχτυπά με το UFC 2010: Undisputed και προσπαθεί να πείσει τους περυσινούς αγοραστές -ο οποίοι παρεμπιπτόντως ήταν αρκετοί- να την εμπιστευθούν και πάλι. Τα καταφέρνει όμως;

“Περισσότερο ξύλο” – Τα νέα modes
Το πρώτο πράγμα που, με χαρά μας, διαπιστώσαμε βάζοντας για πρώτη φορά τον τίτλο στην κονσόλα μας, είναι το αισθητά πλουσιότερο και γεμάτο modes κεντρικό μενού. Δε σας κρύβουμε πως πέρασαν αρκετά λεπτά μέχρι να αποφασίσουμε με ποιο από τα πολλά modes θα ασχοληθούμε πρώτα. Επίσης, εντύπωση προκαλεί η κυριολεκτικά ατελείωτη λίστα με τους πραγματικούς μαχητές της διοργάνωσης, κάποιοι διάσημοι εκ των οποίων, φιγουράρουν στο εισαγωγικό βίντεο, προκαλώντας μας με τη φράση “So you wanna be a fighter?”.

UFC 2010 Review 02 UFC 2010: Undisputed Review

Ονόματα όπως αυτά των Brock Lesnar, Mark Coleman, Rashad Evans, Frank Mir, Tito Ortiz, Chuck Liddell, Anderson Silva, Lyoto Machida και -επιτέλους!- Kimbo Slice, φιγουράρουν και είναι διαθέσιμα, ανά πάσα στιγμή, προς επιλογή. Σαφώς, προτεραιότητα είχε η επιλογή “Create a Fighter” του κεντρικού μενού. Η λειτουργία δημιουργίας δικού μας χαρακτήρα-μαχητή, δεν παρουσιάζει κάτι το ξεχωριστό, πέρα μερικών, ήσσονος σημασίας, χαρακτηριστικών, όπως είναι ο “τελικός” πανηγυρισμός ή ο τρόπος με τον οποίο δίνουμε τα χέρια με τον αντίπαλο -ίσως να προστέθηκαν και μερικά τατουάζ.

Το Career Mode, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια mode του νέου UFC, επιτρέπει στον παίκτη να ξεκινήσει από το μηδέν, δημιουργώντας ένα νέο μαχητή, επιλέγοντας τη μία εκ των πέντε κατηγοριών βάρους, καθώς και τον προπονητή που θεωρεί πως του ταιριάζει περισσότερο. Έτσι, λοιπόν, από έναν μη επιφανή αθλητή, που ξεκινάει την καριέρα του αγωνιζόμενος μπροστά στα μάτια μερικών μόλις ζευγαριών ματιών, ο παίκτης έχει την ευκαιρία να μπει θεαματικά στο πρωτάθλημα του UFC, να σκαρφαλώσει στον πίνακα κατάταξης και τελικώς να κατακτήσει την πολυπόθητη ζώνη του πρωταθλητή. Τα πράγματα δεν τελειώνουν εκεί όμως, αφού οι διεκδικητές του τίτλου θα είναι πολλοί και ο δρόμος σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

UFC 2010 Review 03 UFC 2010: Undisputed Review

Η ατμόσφαιρα και το γενικό κλίμα των UFC, αυτή τη φορά, περνάει ακόμη πιο πειστικά στον παίκτη -ειδικότερα αν ο τελευταίος είναι μυημένος με τo “άθλημα”. Εκτός από το υποχρεωτικό training, το οποίο βελτιώνει τον πίνακα με τις ικανότητες του αθλητή, ο αγωνιζόμενος έχει την επιλογή να συμμετάσχει σε προαιρετικά events, έκτακτους αγώνες, να επιλέξει την εταιρία που θα τον σπονσοράρει, καθώς και να αλλάξει προπονητή. Επιπρόσθετα, την εμφάνισή τους κάνουν τα γνωστά weigh-ins -μία διαδικασία που οι αθλητές ζυγίζονται δημοσίως πριν τη μεγάλη μάχη-, ενώ πριν και μετά τον αγώνα, ο παίκτης ελέγχει το ύφος (προκλητικό ή μη) των απαντήσεων όταν γίνονται ερωτήσεις από τον παρουσιαστή της διοργάνωσης. Ίσως κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά να κουράζουν με τη γραμμικότητά τους και να γίνονται επαναλαμβανόμενα -ευτυχώς μπορούν να προσπεραστούν με το πάτημα ενός κουμπιού- ωστόσο, προσφέρουν πολλά στη συνολική εμπειρία.

Αφήνοντας στην άκρη το απολαυστικό Career Mode, ο παίκτης έχει στη διάθεσή του πολλά ακόμη modes που μπορεί να επενδύσει το χρόνο του. Αυτά που ξεχωρίζουν είναι το Title Defence Mode -ο παίκτης μάχεται για να κρατήσει τον τίτλο του πρωταθλητή από τους διεκδικητές του- και το Event Mode όπου δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας τουρνουά με πολλές παραμετροποιήσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. Τέλος, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το Ultimate Fights Modes, κατά το οποίο ο παίκτης μπορεί να αναβιώσει ιστορικούς αγώνες του παρελθόντος, μεταξύ των διασημότερων παικτών της διοργάνωσης. Προσπαθώντας να αλλάξει την ιστορία, θα πρέπει να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες προκλήσεις, του τέστειν “knock out στα πρώτα 60 δευτερόλεπτα” ή “υποβολή μέσα στο πρώτο λεπτό του δεύτερου γύρου”. Ως ανταμοιβή, ξεκλειδώνονται τα videos των πραγματικών αγώνων, καθώς και οι συνεντεύξεις, πριν και μετά αυτών. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία των αιθέριων υπάρξεων που συμμετέχουν σε αυτό το mode και ανεβάζουν επικίνδυνα τη θερμοκρασία…

“Αίμα, δάκρυα & ιδρώτας” – Gameplay
Η βασική ραχοκοκαλιά του gameplay δεν έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με το περσινό πόνημα της Yuke’s. Μερικές νέες, και κάποιες αρκετά πιο ρεαλιστικές, κινήσεις δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν 12 ολόκληρους μήνες ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, η εξισορρόπηση μεταξύ των διαφόρων πολεμικών τεχνών, είναι αρκετά καλύτερη στο νέο UFC, με τη μάχη μέσα στο οκτάγωνο, να είναι απολαυστική, χαρίζοντας μερικές εκρηκτικές στιγμές. Η προσγείωση των χτυπημάτων, στο κεφάλι και στο σώμα των αντιπάλων, πείθουν, ενώ όταν το παιχνίδι “πέφτει” στο έδαφος, οι λαβές και τα submissions -δηλαδή η υποταγή του αντιπάλου- πρωταγωνιστούν.

UFC 2010 Review 04 UFC 2010: Undisputed Review

Πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, πως το σύστημα μάχης του UFC 2010: Undisputed (όπως και του προκατόχου του) είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, “βαρύ” και πολύπλοκο, ειδικότερα όταν ο αγώνας μεταφέρεται στο παρκέ. Δυστυχώς, το αναλυτικότατο, και πάντα διαθέσιμο από το κεντρικό μενού, Tutorial, δε βοηθάει στην πλήρη εμπέδωση του συστήματος μάχης. Και το UFC, παρέχει ένα περιβάλλον όπου το button mashing τιμωρείται ακόμη και στο ευκολότερο επίπεδο δυσκολίας. Εν ολίγοις, για να μπορέσει ο παίκτης να δει “καρπούς”, θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια και να περάσει αρκετές ώρες στο γυμναστήριο που γίνονται οι προπονήσεις -ή έστω να θαυμάσει συχνά τον εαυτό του σε απολαυστικά slow motion replays, να “τρώει” άφθονο ξύλο.

“Περσινά ξινά σταφύλια” – Τεχνικός τομέας
Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα του νέου UFC, αν και βελτιωμένος, δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική αλλαγή. Τα σώματα -και γενικότερα τα μοντέλα- των αθλητών, από πέρυσι κιόλας, δείχνουν αρκετά αληθοφανή, με τις λεπτομέρειες του δέρματος, του ιδρώτα και των τριχών, να είναι πολύ προσεγμένες. Αυτό που είδε πραγματική βελτίωση όμως είναι το σύστημα τραυματισμών από τα χτυπήματα, αφού, τα μικροπρηξίματα, οι επιφανής αιμορραγίες και οι μώλωπες -ακόμη και μετά από 3 ολόκληρους γύρους βιαιοπραγιών- έδωσαν τη θέση τους σε τεράστια οιδήματα, έντονες αιμορραγίες, σκισίματα και “αηδιαστικές” δυσμορφίες σε αυτιά και μύτη.


UFC 2010: Undisputed – Trailer

UFC 2010 Review 06 UFC 2010: Undisputed Review

Η μηχανή που έχει αναλάβει τα physics των σωμάτων, είναι η πασίγνωστη Havok, που όμως δε φτάνει, σε καμία περίπτωση, τα επίπεδα του Fight Night Round 4 της EA Sports. Άσχημες και χαμηλής ανάλυσης υφές, συνεχίζουν να έχουν τα ρούχα των αθλητών και των συντελεστών -προπονητές, διαιτητές κλπ- ενώ το κοινό απογοητεύει -όπως άλλωστε και στα περισσότερα αθλητικά βιντεοπαιχνίδια. Τα metal ακούσματα, που ταιριάζουν απόλυτα στο ύφος του UFC, δυστυχώς αντικαταστήθηκαν από επικά μουσικά θέματα, τόσο επαναλαμβανόμενα και αποκρουστικά, που μας ανάγκασαν να τα απενεργοποιήσουμε από το μενού των ρυθμίσεων.

“Και DLC. Και Lag” – Multiplayer
Το UFC 2010: Undisputed, είναι από τους πρώτους τίτλους που εφαρμόζουν την πολιτική που θέλει το [online] multiplayer μέρος, να ξεκλειδώνεται δωρεάν με έναν κωδικό που συνοδεύει τη συσκευασία του παιχνιδιού ή να προμηθεύεται -υπό τη μορφή κάποιου επί πληρωμή DLC- για όσους ήρθαν δεύτερη σε επαφή με το παιχνίδι, κοινώς γι’ αυτούς που το αγόρασαν μεταχειρισμένο. Στην περίπτωση του UFC 2010: Undisputed, όσοι δεν αγοράσουν το παιχνίδι καινούργιο, θα αναγκαστούν να πληρώσουν 400 MS Points (περίπου €4) για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν το multiplayer μέρος. Αφού πέρασαν αρκετές μέρες που ο τίτλος αρνούταν πεισματικά να δεχθεί τον κωδικό που συνόδευε τη συσκευασία, καταφέραμε τελικά να μπούμε σε online περιβάλλον και να πάρουμε μέρος σε μερικές διαδικτυακές αναμετρήσεις. Το lag όμως ήταν αποκαρδιωτικό και οι μισοί από τους αγώνες που δοκιμάσαμε, τελείωσαν με τη φράση “Connection Error”. Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως εκτός από τις κλασσικές ranked αναμετρήσεις, το multiplayer ενσωματώνει και το Camp Mode, όπου κάθε παίκτης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του τουρνουά ή boot camp, κάτι που αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα, φαίνεται ενδιαφέρον. Αναμφίβολα, το multiplayer μέρος δεν είναι το δυνατότερο σημείο του νέου UFC.

UFC 2010 Review 05 UFC 2010: Undisputed Review

“UFC 2009,5: Undisputed” – Συνοψίζοντας
Εν κατακλείδι, το UFC 2010: Undisputed, είναι ένας κορυφαίος τίτλος που σίγουρα αξίζει την προσοχή όλων όσων ασχολούνται με την κατηγορία. Προσφέρει θα λέγαμε μία αυθεντική UFC εμπειρία, που για τους φίλους της συγκεκριμένης διοργάνωσης αποτελεί μονόδρομο. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης του δυσκολίας, του πολύπλοκου και με βάθος συστήματος χειρισμού, καθώς και ορισμένων ιδιαιτερότητων του αθλήματος, ίσως τελικά το κοινό που απευθύνεται να είναι πιο μικρό από αυτό που δείχνουν οι πωλήσεις. Το μεγάλο πρόβλημα στο νέο UFC είναι το γεγονός ότι μοιάζει πολύ με τον προκάτοχό του, με τα πάρα πολλά νέα modes και το πλουσιότερο περιεχόμενο να μην δικαιολογούν -για όλους- μία εκ νέου επένδυση χρημάτων. Σαφώς και είναι καλύτερο παιχνίδι από το UFC 2009: Undisputed Δεν είναι όμως τόσο, όσο θα θέλαμε.

+ Πολύπλοκο και βαθύ σύστημα χειρισμού
+ Εξαιρετική και αυθεντική εμπειρία UFC
+ Πολλά και ενδιαφέροντα νέα modes
+ Αισθητά πλουσιότερο περιεχόμενο

- Ο τεχνικός τομέας, αφενός ικανοποιεί, αφετέρου δεν παρουσιάζει σοβαρές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του
– Το ίδιο συμβαίνει και με το gameplay
– Το online multiplayer αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πηγή: www.gameover.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

You must log in to post a comment