442 views 0 comments

LEGO Harry Potter: Years 1-4 Review

by on July 7, 2010
 

“Expecto patronum!”

Είναι αλήθεια πως η παραλαβή του LEGO Harry Potter: Years 1-4 για δοκιμή, ήταν μια κίνηση που συνοδεύτηκε από πολλά ερωτηματικά. Ή, πιο σωστά, αμφιβολίες σχετικά με το πόσο μπορεί μια κινηματογραφική μεταφορά να συγκινήσει το κοινό, έστω και αν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την προβολή της πρώτης ταινίας. Στην παρούσα δημιουργία δεν υπήρχε μεν η πίεση του χρόνου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αλλά και πάλι, διατηρούσαμε τις επιφυλλάξεις μας. Ο τίτλος τελικά τοποθετήθηκε στο drive της κονσόλας και το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως, από την πρώτη ημέρα παραλαβής μέχρι και σήμερα, βρίσκεται ακόμα εκεί.

Η επιτυχία οφείλεται στα μαγικά χέρια της Traveller’s Tales, η οποία αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως… το κατέχει το άθλημα. Το βρετανικό στούντιο ανάπτυξης συνεχίζει να καταπιάνεται με γνωστές κινηματογραφικές -και όχι μόνο- επιτυχίες, οι οποίες έρχονται στο κοινό μέσω των αγαπημένων LEGO των παιδικών μας χρόνων. Εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί μια παράδοση ποιοτικών προτάσεων και, ευτυχώς, το LEGO Harry Potter: Years 1-4 δεν αποτελεί εξαίρεση. Ίσα ίσα, που ισχύει το ακριβώς αντίθετο, μιας και ο γνωστός μαθητευόμενος μάγος και η παρέα του καταφέρνουν να θέσουν τον πήχη πραγματικά πολύ ψηλά.

LEGO Harry Potter screen 01 LEGO Harry Potter: Years 1 4 Review

Επιστροφή στο Hogwarts
Η Traveller’s Tales αποδεικνύει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο πως η μεταφορά μιας ταινίας δεν είναι τελικά μια τόσο δύσκολη διαδικασία, έστω και αν τελικά ακολουθείται μια διαφορετική οδός. Στο LEGO Harry Potter τα πάντα έχουν μια χαρούμενη και ίσως παιδική εικόνα, αλλά σε καμία περίπτωση η νέα αυτή πρόταση δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε παίκτες χαμηλής ηλικίας. Όπως συνέβη στο παρελθόν με το σύμπαν του Star Wars ή τις περιπέτειες του Indiana Jones, ο Harry Potter θα ξεκλέψει πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο των παικτών, μέσω μιας ιδιαίτερα προσεγμένης και άκρως χορταστικής δημιουργίας.

Όπως μπορεί να υποθέσει κανείς από την ονομασία του τίτλου, το LEGO Harry Potter: Years 1-4 ασχολείται με τα πρώτα τέσσερα χρόνια φοίτησης του Harry και της παρέας του στο Hogwarts. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ιστορία που βασίζεται στα βιβλία της J.K. Rowling και στις ταινίες της Warner (περισσότερο στις ταινίες θα λέγαμε), η οποία χωρίζεται σε τέσσερα μεγάλα κεφάλαια.

LEGO Harry Potter screen 02 LEGO Harry Potter: Years 1 4 Review

Για πρώτη φορά μια δημιουργία της σειράς LEGO παρουσιάζει έναν ενιαίο χάρτη, ο οποίος μπορεί να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό της σχολής, αλλά με αυτό τον τρόπο η αίσθηση της συνέχειας είναι πλέον ορατή. Αναμενόμενα, τα γεγονότα ακολουθούν πιστά τα αντίστοιχα των ομώνυμων ταινιών, αν και όπως συνηθίζεται, δεν απουσιάζουν οι χιουμοριστικές παρεμβάσεις της ομάδας ανάπτυξης. Πολλές είναι οι σκηνές που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το αρχικό σενάριο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται, καθώς και το γεγονός πως πάντοτε το χιούμορ πρωταγωνιστεί, τις κάνουν να είναι ανέλπιστα ελκυστικές.

Περιπλανήσεις και ξόρκια: Tο gameplay
Το LEGO Harry Potter: Years 1-4 είναι σε γενικές γραμμές μία platform δημιουργία, από την οποία όμως δεν απουσιάζει η δράση. Η αλήθεια είναι πως συνολικά η δομή του τίτλου δείχνει να είναι ελαφρώς διαφορετική σε σχέση με παλιότερες δημιουργίες της σειράς LEGO, μια τακτική που ευτυχώς αποδίδει καρπούς. Η ομάδα ανάπτυξης έριξε το μεγαλύτερο βάρος στην εξερεύνηση και στην περιήγηση στα πραγματικά πανέμορφα επίπεδα, αφήνοντας κάπως στην άκρη τις μάχες.

LEGO Harry Potter screen 03 LEGO Harry Potter: Years 1 4 Review

Σε καμία περίπτωση οι μικροί μάγοι δεν ξέχασαν πως να χρησιμοποιούν τα ξόρκια τους, αλλά η αλήθεια είναι πως αναλογιζόμενοι τα προβλήματα του παρελθόντος –όπως οι επαναλαμβανόμενες μάχες- η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει να είναι η ιδανική. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσω του κυρίως story mode, το οποίο αν κάποιος αποφασίσει να ολοκληρώσει στα γρήγορα, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από 8 ώρες. Αλλά η συνολική διάρκεια του τίτλου είναι σαφώς μεγαλύτερη. Για τους φίλους του Harry Potter, τα αμέτρητα κρυμμένα στοιχεία αλλά και το μεγάλο πλήθος των χαρακτήρων, θα αποτελέσουν την αφορμή ώστε να “ξεσκονίσουν” το κάθε επίπεδο από άκρη σε άκρη, παρέχοντας μια μοναδική ποικιλία για τα δεδομένα της κατηγορίας στην οποία ανήκει ο τίτλος.

Και ευτυχώς τα ευχάριστα δεν σταματούν εδώ. Τα διάφορα ξόρκια είναι πολλά στον αριθμό, χρησιμοποιούνται με ευρηματικό τρόπο στην επίλυση των διαφόρων γρίφων, ενώ αυτά θα γίνονται διαθέσιμα ανάλογα με το κεφάλαιο στο οποίο βρίσκεται ο Harry. Παρά το ανάλαφρο περιεχόμενο, το ενδιαφέρον δεν χάνεται ποτέ και παρόλο που η έκβαση του σεναρίου είναι εξ αρχής γνωστή, οι παίκτες δύσκολα θα κουραστούν. Εξάλλου, η Traveller’s Tales δεν έριξε το βάρος της ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα, ούτε θέλησε να ακολουθήσει εξεζητημένα μονοπάτια για την επίτευξη ενός μοντέλου χειρισμού. Παντού κυριαρχεί η απλότητα, η οποία όμως είναι ανέλπιστα εθιστική.

Ορισμένα –ευτυχώς μικρά- προβλήματα
Ωστόσο, σε μια ακόμα δημιουργία της σειράς LEGO, ορισμένα προβληματάκια δημιουργεί η δύστροπή κάμερα. Δυστυχώς, το LEGO Harry Potter: Years 1-4 δείχνει αδύναμο να ξεπεράσει ορισμένες παιδικές ασθένειες της σειράς LEGO γενικότερα και έτσι όταν οι ρυθμοί ανέβουν, ο παίκτης θα είναι ανύμπορος να αντιδράσει. Πιο συγκεκριμένα, η σκόπευση συνεχίζει να είναι κάπως ανακριβής, ενώ σε τεχνικό επίπεδο και παρά τα πανέμορφα γραφικά των “HD” εκδόσεων του τίτλου, το έντονο tearing -ειδικά όταν είναι ενεργοποιημένη η co-op δυνατότητα και η οθόνη “σχίζεται” με έναν εξαιρετικά βολικό, κατά τα άλλα, τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται και οι δύο παίκτες- δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο.

Πάντως, αν θελήσει κάποιος να σταθεί μεμονωμένα στον τεχνικό τομέα, το πλέον σίγουρο είναι πως θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Όλοι οι χαρακτήρες των τεσσάρων ταινιών έχουν αναπαραχθεί με έναν μοναδικό τρόπο, ενώ το ίδιο ισχύει και για ορισμένους ευφάνταστους εχθρούς. Για ακόμα μια φορά η πλαστικότητα των LEGO είναι παρούσα, δημιουργώντας μια εικόνα ιδιαίτερα ελκυστική και πλυμμηρισμένη στο χρώμα. Ο ήχος ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με το παρελθόν και έτσι η απουσία ομιλίας υπερκαλύπτεται από τις εκφράσεις αλλά και τα χιουμοριστικά επιφωνήματα των πρωταγωνιστών, ενώ και τα μουσικά κομμάτια είναι πιστά στα αντίστοιχα των κινηματογραφικών παραγωγών και ευχάριστα στο άκουσμα.

LEGO Harry Potter screen 04 LEGO Harry Potter: Years 1 4 Review

Αφήνοντας τα καλύτερα για το τέλος
Για το τέλος αφήσαμε τον σημαντικότερο ίσως τομέα του LEGO Harry Potter: Years 1-4 και αυτός δεν είναι άλλος από την επιλογή για co-op. Μέχρι και δύο φίλοι μπορούν να παίξουν ταυτόχρονα είτε μέσω της ίδιας κονσόλας, είτε δικτυακά. Μπορεί και στις δύο περιπτώσεις η μεταξύ τους απόσταση να είναι περιορισμένη, αλλά εδώ η έννοια της συνεργασίας πραγματικά απογειώνεται. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε να πούμε πως ο κάθε γονιός θα μπορέσει να περασει πολλές ώρες συντροφιά με το παιδί του, και τελικά θα συνειδητοποιήσει πως η ενασχόληση με τον τίτλο δεν είναι μια υποχρέωση προς το βλαστάρι του, αλλά απεναντίας μια ευχάριστη διαδικασία για τον ίδιο.


LEGO Harry Potter launch trailer

Το συμπέρασμα που προκύπτει μετά από ώρες παρέα με τον “πλαστικό” Harry και την παρέα τουι είναι πως συνολικά η Traveller’s Tales γνωρίζει πώς να προσφέρει μια διασκεδαστική και ολοκληρωμένη δημιουργία. Ακολουθώντας ένα σίγουρο και δοκιμασμένο μονοπάτι, οι περιπέτειες του μαθητευόμενου μάγου και της παρέας του καταφέρνουν να βρεθούν στην κορυφή της σειράς τίτλων που στηρίζονται στα LEGO, κάνοντας τους παίκτες κάθε ηλικίας να αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αν το προσθέσουν στη συλλογή τους.

+ Πραγματικά τεράστια διάρκεια (για όσους το ψάξουν μέχρι τέλους)
+ Πανέμορφος οπτικός τομέας
+ Διασκεδαστικό co-op mode
+ Απευθύνεται σε παίκτες κάθε ηλικίας

- Προβλήματα με τη στόχευση
– Έντονο tearing

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

Πηγή: www.gameover.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

You must log in to post a comment