459 views 0 comments

Toy Story 3 Review

by on July 13, 2010
 

Η γνωστή παιχνιδοπαρέα επιστρέφει

Πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε ευχάριστες εκπλήξεις, μιας και παρά το γεγονός πως δεν συμβαίνει συχνά, αποδεικνύεται τελικά πως μια κινηματογραφική μεταφορά στις κονσόλες, μπορεί να είναι αρκετά επιτυχημένη. Κλασικό παράδειγμα μιας τέτοιας δημιουργίας είναι το Toy Story 3, η νέα πρόταση της Disney, η οποία θα καταφέρει να συνεπάρει το κοινό, τόσο στην εκδοχή της για τις σκοτεινές αίθουσες, όσο και στην αντίστοιχη υπό τη μορφή ενός videogame. Η γνωστή εταιρία έχει αναθέσει για ακόμα μια φορά στην Avalanche να μεταφέρει στις οθόνες μας τον Woody και την παρέα του και η αλήθεια είναι πως, έχοντας κατά νου το ύφος της ταινίας, το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Μπορεί από ένα σημείο και έπειτα οι μεγαλύτεροι παίκτες να δυσανασχετήσουν με ορισμένες επιλογές της ομάδας ανάπτυξης, αλλά οι παίκτες μικρότερων ηλικιών θα έρθουν αντιμέτωποι με μια απο τις πλέον διασκεδαστικές εμπειρίες της περιόδου.

toy story 3 screen 01 Toy Story 3 Review

Videogame και ταινία: Βίοι όχι και τόσο παράλληλοι
Καταρχάς, αυτό που είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί είναι πως το Toy Story 3 the videogame, πέρα από τους χαρακτήρες και το περιβάλλον, δεν έχει και πολλά κοινά στοιχεία με την ταινία. Σε γενικές γραμμές ακολουθείται ένα παράπλευρο σενάριο, το οποίο σε αρκετά σημεία συναντάται και συνδέεται με το αντίστοιχο της ταινίας. Η συγκεκριμένη επιλογή έδωσε την ομάδα ανάπτυξης τη δυνατότητα να κινηθεί περισσότερο ελέυθερα, προσφέροντας μια δημιουργία από την οποία η ποικιλία ευτυχώς δεν λείπει. Φρένο στη διασκέδαση θα θέσει η σημαντικά μικρή διάρκεια του τίτλου, αλλά το ευχάριστο είναι πως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των έξι περίπου ωρών, δύσκολα οι παίκτες θα βρουν κάποια αφορμή ώστε να γκρινιάξουν.

Αλλά με μια σημαντική διευκρίνηση. Το Toy Story 3 σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται σε σκληροπυρηνικούς παίκτες, αλλά αποκλειστικά και μόνο σε άτομα νεαρής ηλικίας. Ίσως και οι γονείς τους να βρουν κάτι το ιδιαίτερο και να ασχοληθούν μαζί του, αλλά ως εκεί. Εμπόδιο δεν είναι το γενικότερο “εύθυμο” κλίμα, αλλά ορισμένες αποφάσεις, τις οποίες η Avalanche δείχνει να πήρε εν γνώση της και που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

toy story 3 screen 02 Toy Story 3 Review

Ουσιαστικά, η νέα αυτή πρόταση είναι χωρισμένη σε δύο μεγάλους τομείς. Από την μία υπάρχει το κυρίως Story mode και από την άλλη το Toy Box mode. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιος μεταξύ τους συνδετικός κρίκος, αλλά πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές επιλογές, οι οποίες με τον τρόπο τους θα καταφέρουν να ξεκλέψουν τον ελεύθερο χρόνο των παικτών. Η δράση θα ξεκινήσει σχεδόν αμέσως, με την πρώτη αποστολή να βάζει τους παίκτες απευθείας στον κόσμο του τίτλου, αποτελώντας πρακτικά και ένα μικρό tutorial.

Τα πρώτα βήματα: Το story mode
Στην πορεία, οι παίκτες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να μεταπηδήσουν από το ένα mode στο άλλο, αν και λόγω της εντελώς διαφορετικής τους φύσης, επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν αυτόνομα. Το κυρίως story mode είναι σε γενικές μια κλασική platform πρόταση, η οποία χωρίς να εκπλήσσει ή να ξεχωρίζει, καταφέρνει να κινηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα.

toy story 3 screen 03 Toy Story 3 Review

Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι, φυσικά, ο Woody και ο Buzz, αν και συνεχώς θα πλαισιώνονται από το γνωστό cast της σειράς. Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν για ακόμα μια φορά τα άλματα, και εδώ σύμμαχος στο ταξίδι των δύο ηρώων θα είναι ο πάντοτε ακριβής χειρισμός. Τα διπλά άλματα είναι μια αρκετά απλή όσο και αποτελεσματική διαδικασία, ενώ και το υπερβολικά χαμηλό επίπεδο δυσκολίας, είναι ένα στοιχείο το οποίο συνηγορεί προς την κατεύθυνση πως η Disney δεν επιθυμεί να “παιδέψει” τους φίλους της.

Ευτυχώς η ποικιλία στις αποστολές δεν απουσιάζει. Πέρα από την τυπική εξερεύνηση των επιπέδων, σε αρκετά από αυτά θα κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένα racing set pieces ή ακόμα και stealth στοιχεία. Το πρώτο λειτουργεί πραγματικά άψογα, αλλά δυστυχώς η απόκρυψη είναι ένα από τα πλέον μελανά τμήματα του τίτλου. Η ιδιαίτερα πρόχειρη εκτέλεση του stealth κομματιού είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιήσει τους νεαρούς παίκτες, ενώ πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που πραγματικά δείχνει εκτός τόπου –πάντοτε σε σχέση με το γενικότερο ύφος.

Ποικιλία και προβλήματα: Όλα παρόντα
Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα δεν σταματούν στα προαναφερθέντα. Η σκόπευση δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, με την ομάδα ανάπτυξης να χρησιμοποιεί μια επιλογή auto-aim, η οποία άλλοτε λειτουργεί σωστά και άλλοτε όχι. Πιέζοντας την αριστερή σκανδάλη του χειριστηρίου, η κάμερα μεταφέρεται πάνω από τον ώμο του χαρακτηρα, αλλά η κίνησή της δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα επιθυμούσαμε. Επίσης, η εναλλαγή στόχου είναι πρακτικά αδύνατη και έτσι ορισμένα χτυπήματα δείχνουν να είναι αναπόφευκτα. Από την άλλη αυτό το στραβοπάτημα διορθώνεται από το γεγονός πως τα checkpoints είναι πάρα πολλά –και μάλιστα το ένα πολύ κοντά στο άλλο- ενώ και οι διαθέσιμες “ζωές” είναι πρακτικά αμέτρητες.

Η συμπαθητική εικόνα του story mode ολοκληρώνεται από την εμφάνιση ορισμένων bosses, τα οποία προέρχονται στην πλειοψηφία τους και από τις τρεις ταινίες Toy Story, ενώ η συλλογή πολύτιμων λίθων ή και καρτών, θα προσφέρει στη συνέχεια πρόσβαση σε πλούσιο υλικό, τόσο παρμένο από τα στάδια ανάπτυξης του τίτλου, όσο και τα αντίστοιχα της ταινίας.

toy story 3 screen 04 Toy Story 3 Review

Φτιάξτο μόνος σου: Το Toy Box mode
Περνώντας στο δεύτερο τομέα της δημιουργίας της Avalanche, το οποίο η εταιρία το παρουσιάζει σαν ένα “sand box” (παιδική χαρά) εκπλαγήκαμε ευχάριστα. Επιλέγοντας έναν από τους Woody, Buzz και Jessie –οι κάτοχοι της έκδοσης PlayStation 3 θα έχουν στη διάθεσή τους και τον Zurg- οι παίκτες μεταφέρονται σε μια μικρή πόλη, στην οποία καθήκον τους είναι να αλλάξουν την εικόνα της. Από το απλό βάψιμο των κτιρίων, μέχρι και τις αλλαγές στα παράθυρα, τις στέγες και τα κεραμίδια, το όλο οικοδόμημα δείχνει να λειτουργεί αρκετά σωστά.

Οι παίκτες θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων να κάνουν ό,τι θέλουν, ενώ και οι διάφορες αποστολές θα παρέχουν ολοένα και περισσότερα εργαλεία. Υπάρχουν πραγματικά αμέτρητα πράγματα που μπορούν να γίνουν εδώ με αποτέλεσμα το Toy Box mode να αποτελεί όχι απλά μια ευχάριστη ανάπαυλα από τη βασική περιπέτεια, αλλά το “κυρίως πιάτο” στο πακέτο.

toy story 3 screen 05 Toy Story 3 Review

Αναμενόμενα, για μια δημιουργία που φέρει την υπογραφή της Disney, ο τομέας που ξεχωρίζει είναι αυτός των γραφικών. Οι χαρακτήρες δείχνουν να έχουν ξεπηδήσει από την ίδια την ταινία, με τις λεπτομέρειες στο σχεδιασμό τους να είναι εξαιρετικές, ενώ και τα περιβάλλοντα είναι στιγμές που πραγματικά θα εντυπωσιάσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα εφέ, με τη συνολική εικόνα να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογες κινηματογραφικές δημιουργίες. Στα ίδια υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο ήχος, με τους διαλόγους να διακρίνονται όχι τόσο για την ποικιλία τους, αλλά για το μεράκι των ανθρώπων που δάνεισαν τις φωνές τους σε αυτούς τους γνωστούς ψηφιακούς ήρωες.

Συμπεράσματα
Το ερώτημα που δικαιολογημένα γεννάται είναι αν τελικά η Disney έκανε την υπέρβαση ή τελικά αρκέστηκε στα προφανή. Προβλήματα υπάρχουν μεν, αλλά η αλήθεια είναι πως το Toy Story 3 αποτελεί μια απρόσμενα ευχάριστη έκπληξη, η οποία δίχως να διακρίνεται σε κάποιον τομέα μεμονωμένα, προσφέρει ένα διασκεδαστικό σύνολο.


Toy Story 3 trailer

Λογικά, όλα τα παραπάνω ισχύουν για παίκτες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι ίσως κάποια στιγμή να ζητήσουν τη βοήθεια των γονιών τους μέσω του co-op mode δύο παικτών, αλλά ως εκεί. Το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο δυσκολίας, η σχολαστική επεξήγηση της κάθε αποστολής, τα tips που εμφανίζονται συνεχώς στην οθόνη και τα τόσα άλλα βοηθήματα που είναι στη διάθεση των παικτών, προδίδουν το που ακριβώς αναφέρεται το παιχνίδι της Avalanche. Αλλά αυτή, μάλλον, είναι μια κίνηση που δεν σηκώνει ιδιαίτερα αρνητική κριτική…

+ Διασκεδαστικό περιεχόμενο
+ Η ύπαρξη δύο διαφορετικών modes
+ Πανέμορφος οπτικός τομέας
+ Θα ικανοποιήσει πλήρως τους παίκτες νεαρής ηλικίας…

- …αλλά θα απωθήσει όλους τους υπόλοιπους
– Μικρή διάρκεια
– Ορισμένα προβλήματα με το χειρισμό και ειδικά με τη σκόπευση
– Το στοιχείο του stealth καλό θα ήταν να απουσίαζε

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.0

Πηγή: www.gameover.gr

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

You must log in to post a comment